Wanneer mag werk worden uitgevoerd door een werknemer en wanneer door een zelfstandige? Dit is in veel gevallen helder, maar niet altijd. Jo Weerts zal hier dieper op ingaan.
In sommige gevallen is sprake van (gedwongen) schijnzelfstandigheid of van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden onderling en tussen werkgevers.
Door de verschillen tussen contractvormen te verkleinen (gelijker speelveld), door het versterken en verbeteren van de handhaving door de Belastingdienst (afschaffen handhavingsmoratorium per 1 januari 2025), en door de regels te verduidelijken met het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet deze problemen oplossen.
Er is gekozen om geen overgangsrecht op te nemen, wat betekent dat de regels meteen van kracht zijn. Hierdoor zal een arbeidsrelatie die na inwerkingtreding als arbeidsovereenkomst wordt gekwalificeerd, ook in de huidige situatie (2024) als arbeidsovereenkomst gelden. Dit betekent onder andere dat een werkende met terugwerkende kracht (tot 5 jaar) een loonvordering kan indienen bij de werkgever.
Daarnaast introduceert het kabinet een rechtsvermoeden van werknemerschap, gebaseerd op een uurtarief. Dit vermoeden maakt het voor werkenden aan de basis van de arbeidsmarkt makkelijker om een arbeidsovereenkomst te claimen, zowel bij de werkgever als, indien nodig, bij de rechter.
Programma
Actuele jurisprudentie
Wanneer is er sprake van een ‘opdrachtovereenkomst’ (ZZP’er)
Beoordeling gezagsrelatie
werkinhoudelijke en organisatorische aansturing
werken voor eigen rekening en risico
kenmerken die wijzen op ondernemerschap
Persoonlijk arbeid verrichten
Opheffen handhavingsmoratorium Belastingdienst (1 januari 2025)
Criteria Deliveroo-beoordeling (Hoge Raad)
Criteria Uber-beoordeling (Hoge Raad)
Cao / pensioenfonds / sociale zekerheid
Rechtsvermoeden werknemerschap
Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ)
Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst
Oproepcontract/basiscontract
Ketenregeling
Uitzendkracht/payroll